Skoči na glavno vsebino

Shema šolskega sadja

Šolska shema je ukrep Skupne kmetijske politike EU in pomeni razdeljevanje brezplačnega dodatnega obroka sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov otrokom v šoli, vključno z izvajanjem spremljevalnih izobraževalnih dejavnosti. Prijava šol je na letni ravni. V povprečju sodeluje 420 šol oziroma 175.000 učencev na šolsko leto.

Projekt je dobro sprejet in že utečen. Učenci imajo preko šolskega leta dovolj priložnosti za dodatno uživanje svežega sadja in zelenjave. Naučili naj bi se, da je lahko tudi sadje oz. zelenjava prigrizek oz. vmesni obrok in to zdrav obrok.

Seveda poskušamo čim več sadja in zelenjave izbirati med lokalno in ekološko ponudbo.

Običajno imajo učenci na razpolago sveže sadje in zelenjavo v kotičku v šolski avli, učencem 1. triade pa dostavljamo v učilnice.

Zaradi poostrenih higienskih zahtev po koroni po novem vsem učencem dostavljamo  dodatne obroke sadja in zelenjave v učilnice.

Sveže sadje in zelenjavo so učenci lahko dobili tudi ob dnevih dejavnostih oz. aktivnosti za promocijo razširjamo tudi ob vsebinah poleg pouka ( npr. projekti, naravoslovni dnevi,…).

 

OBLIKE PREDSTAVITVE PROJEKTA:
  • ob dnevih dejavnosti
  • spletna stran šole
  • mesečna obvestila z okrožnico
  • razstave, hodniki, konference
  • svetovni dnevi dejavnosti (dan hrane, dan zdravja, dan čebel, slovenski tradicionalni zajtrk)

 

CILJI PROJEKTA:
  • razvijanje zdravih prehranjevalnih navad, predvsem uživanje lokalnega sadja in zelenjave kot prigrizka

 

AKTIVNOSTI, KI SE BODO IZVAJALE V OKVIRU PROJEKTA:
  • obiskovanje kmetij, delavnice, razstave, oblikovanje plakata, ponudba sadja in zelenjave ob različnih dneh dejavnosti na šoli,…

Vodja projekta Karmen Kete

Dostopnost