Skoči na glavno vsebino

Zgodovina šole

Šola je postala popolna osnovna šola leta 1958, ko je bilo k prvotni stavbi prizidano drugo nadstropje. Otvoritev šole je bila 6. septembra pod imenom OŠ Vide Pregarc.

Vida Pregarc je bila delavka v tovarni Saturnus, ki stoji v bližini šolske stavbe. Ko so črnosrajčniki 31.avgusta 1942 blokirali Saturnus, so pri Vidi Pregarc našli več izvodov Poročevalca in drugega protifašističnega gradiva. Po kratkem zaslišanju so jo odpeljali na tovarniško dvorišče, jo privezali na stol, ji zavezali oči in jo ustrelili. Tedaj je bila stara 22 let. (Vir: Glas Saturnusa, 1962)

Spomin na OŠ Vide Pregarc

Spomin mi seže v daljne leto 1962, ko sem bila v sedmem razredu osemletke. Imeli smo kmetijsko zadrugo in smo pridelovali zelenjavo tudi za potrebe šolske kuhinje. Učenci smo bili redno dežurni v kuhinji, kjer smo lupili krompir, strgali korenje in pomagali pri pripravi kosil.

Posebnost naše šole je bil tudi živalski vrt na šolskem dvorišču. Skrbeli smo za razne vrste ptic, zajce, kokoši. Po pouku smo učenci radi postajali pred kletkami in opazovali živali. Skrbeli pa smo tudi za šolsko okolico. Tako smo v parku ob vrtu sadili drevesa, ki so se danes že zelo razrasla in je v njihovi senci lepo posedati.

Takšne spomine imam na našo šolo in morda sem ji zvesta tudi zaradi njih vse do danes.

Sonja Brezovec (Erjavec)

 

Tak je bil svet …

Vabljeni k ogledu filmčka, kjer je tudi naša šola prikazana davnega leta …

Tak je bil svet – Moste-Final

Hvala ga. Rosviti Pavlin za posredovani filmček.

Dostopnost