Skoči na glavno vsebino

Lahkih nog naokrog v Planinski jami

Učenci krožka lahkih nog naokrog smo se odpravili na izlet v Planinsko jamo. Izpred šole smo s skiroji odšli do glavne avtobusne postaje. Od tam smo se z avtobusom peljali v Planino pri Rakeku. Obiskali smo Planinsko jamo, v kateri smo ves čas poslušali bučanje reke Pivke, reke Rak in reke Unice, v katero se prejšnji dve združita prav  v jami. Planinska jama je po številu vrst najpestrejša na svetu. Mi smo v jami videli čarovnico, zmaja, najbolj zanimive pa so bile človeške ribice, ki smo jih videli kar pet, saj se je vodič zelo potrudil in jih za nas poiskal v jamskem tolmunu.
Ob Planinski jami stoji Ravbarjev stolp, ki je bil nekdaj del srednjeveškega gradu. Stolp obnavljajo, zato si ga od znotraj nismo mogli ogledati. S skiroji smo se nato odpravili do razvalin gradu Haasberg, ki pa je baročne zasnove in je bil nekoč najmogočnejši baročni dvorec na Slovenskem. Tam smo imeli daljši počitek v družbi malih kozličkov in si nabrali moči za dolgo vožnjo s skiroji preko čudovitega Planinskega polja do železniške postaje v Lazah. Od tam smo se najprej z vlakom peljali v Postojno, tam pa prestopili na vlak za Ljubljano. Na celotnem izletu smo s skiroji prevozili 14 kilometrov.

 

Zapisala Nežka Brglez

Planinska jama Planinska jama Planinska jama Planinska jama Planinska jama Planinska jama Planinska jama Planinska jama Planinska jama Planinska jama

Dostopnost